Главная Украина НБУ вперше із запровадження воєнного стану підвищив облікову ставку до 25% річних

НБУ вперше із запровадження воєнного стану підвищив облікову ставку до 25% річних

НБУ вперше із запровадження воєнного стану підвищив облікову ставку до 25% річних

Національний банк України (НБУ), відповідно до очікувань ринку, підвищив облікову ставку на 1500 базисних пунктів – до 25% річних із нинішніх 10%, повідомляється на сайті НБУ.

"Правління Нацбанку ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 25% річних. Метою цього рішучого кроку разом з іншими заходами є захист гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку і в результаті посилення спроможності Нацбанку забезпечувати курсову стабільність і стримувати інфляційні процеси під час війни", – пояснюється в повідомленні.

Згідно з повідомленням, рішуче підвищення облікової ставки пожвавить інтерес до гривневих активів, знизить тиск на міжнародні резерви і вплине на інфляцію.

Незначне підвищення ключової ставки, за оцінками Національного банку, не мало б значного впливу на фінансово-економічну систему через обмежену дієвість механізму монетарної трансмісії під час війни, а також це сформувало б очікування подальших підвищень облікової ставки й відповідно вичікувальної позиції вкладників та незначний інтерес до гривневих активів.

Крім того, для пожвавлення інтересу до гривневих активів їхня дохідність має перевищувати очікувані показники інфляції, зазначили в НБУ,

Пресслужба нагадала, що утримання від ухвалення рішень щодо облікової ставки на початку повномасштабної агресії Росії було виправданим в умовах значного психологічного шоку, спричиненого війною, проте поступова адаптація економіки України та заміщення психологічного шоку економічною логікою ухвалення рішень бізнесом та населенням вимагають зміни підходів до монетарної політики.

"Наразі за відсутності належної винагороди за утримання гривневих активів посилилися загрози доларизації економіки та відповідної втрати ресурсу фінансовою системою", – зазначено в повідомленні.

Наголошується, що, незважаючи на все ще достатній рівень міжнародних резервів України завдяки надходженням від міжнародних партнерів, посилилися ризики для макрофінансової стабільності в середньостроковій перспективі і за відсутності суттєвого підвищення дохідності гривневих активів продовжиться швидке виснаження міжнародних резервів та накопичення дисбалансів в економіці.

Національний банк очікує, що уряд та банки адекватно відреагують на зміну облікової ставки відповідним підвищенням ставок за ОВДП та депозитами.

Належна реакція ринкових ставок на рішення щодо облікової ставки збільшить привабливість гривневих активів, у тому числі ОВДП, що убезпечить заощадження та доходи громадян від інфляції, додав регулятор.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.