Главная Украина Нацбанк відмовився повернути право голосу Getin Holding за акціями Ідея Банк

Нацбанк відмовився повернути право голосу Getin Holding за акціями Ідея Банк

Нацбанк відмовився повернути право голосу Getin Holding за акціями Ідея Банк

Національний банк України (НБУ) відмовив Getin Holding у його заяві надати ще один рік для усунення порушень і повернути право голосу за 100% акцій українського Ідея Банку (Львів), йдеться в повідомленні холдингу на Варшавській фондовій біржі в понеділок.

"Ба більше, НБУ підтвердив, що як захід впливу… у вигляді тимчасової заборони на реалізацію права голосу, закріпленого за акціями Ідея Банку, до усунення порушення залишається чинним, а також те, що довірчий управитель, призначений НБУ, Яцек Пєхота, продовжує здійснювати свої права відповідно до рішення НБУ", — повідомив Getin Holding.

Зазначається, що відмовлено також і у відновленні права голосу на 44,98% акцій українського банку основному власнику Getin Holding — Лешеку Чарнецькому (Leszek Czarnecki).

НБУ також повідомив, що в межах своєї компетенції має право ініціювати подальшу наглядову діяльність щодо Getin Holding Getin Holding і Чарнецького.

"Правління емітента (Getin Holding) повідомляє, що воно аналізує правові наслідки та можливі судові позови щодо захисту інвестицій в Ідея Банк відповідно до чинного законодавства. Предметом аналізу правління є вплив на становище емітента, і на індивідуальній, і на консолідованій основі", — йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, наприкінці березня 2023 року Нацбанк тимчасово позбавив Getin Holding права голосу за 100% акцій Ідея Банку через визнання небездоганною ділової репутації як безпосередньо фінансового холдингу, так і його основного власника Чарнецького. НБУ встановив для них річний термін для усунення порушення і погодив довірчим управителем Ідея Банку президента Польсько-української господарської палати Яцека Пєхоту.

Ідея Банк (раніше — Плюс Банк) заснований 1989 року. Згідно з даними НБУ, станом на початок лютого 2024 року банк за розміром активів посідав 26-те місце (11,08 млрд грн) серед 63 банків, що діяли в країні. Його чистий прибуток за 2023 рік становив 509,9 млн грн.

Раніше, у червні 2020 року, було розірвано угоду з продажу Ідея Банку ексголові правління Альфа-Банку (Київ) Івану Світеку та українській інвесткомпанії Dragon Capital: сторони не змогли узгодити її комерційні умови у встановлений договором термін. Пізніше Dragon Capital зі Світеком встигли до війни купити Юнекс Банк у "Смарт-Холдингу" Вадима Новинського.

Наприкінці лютого 2022 року Getin Holding повідомив, що йому вдруге не вдалося продати Ідея Банк. Укладену 10 листопада 2021 року угоду про умови продажу його 100% акцій Першому українському міжнародному банку (ПУМБ, Київ) Ріната Ахметова було розірвано у зв'язку з невиконанням усіх умов переходу права власності до 25 лютого. Після розірвання угоди з ПУМБом Getin Holding відмовився від планів продажу свого українського дочірнього банку в умовах триваючої військової агресії РФ проти України.

 

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.