Главная Политика Представник правлячої партії «Глас» Пеллегріні переміг на виборах президента Словаччини

Представник правлячої партії «Глас» Пеллегріні переміг на виборах президента Словаччини

Представник правлячої партії «Глас» Пеллегріні переміг на виборах президента Словаччини

Виборча комісія Словаччини в неділю офіційно підтвердила перемогу представника правлячої партії "Глас" Петра Пеллегріні у другому турі президентських виборів.

Згідно з остаточними даними, за Пеллегріні віддали голоси 53,12% виборців, а за його конкурента, представника ліберальної опозиції Івана Корчока — 46,88%.

Явка виборців — 61,1%.

Корчок раніше визнав поразку і привітав переможця.

"Я розчарований, але вітаю Петра Пеллегріні", — сказав він.

Привітання переможцю надіслала і президент Словаччини Зузана Чапутова, яка йде. "Вітаю Петра Пеллегріні, бажаю йому успішного виконання його повноважень, до яких він приступить 15 червня. Після кожних виборів одна частина суспільства радіє, а інша розчаровується. Важливо, щоб з моменту обрання новий президент діяв так, щоб ніхто не відчував себе переможеним, щоб радість перемоги рука об руку поєднувалася з почуттям служіння народу Словаччини, і була не тільки для тих, хто його обрав", — заявила вона.

Другий тур президентських виборів відбувся у Словаччині в суботу, оскільки в першому турі два тижні тому жодному з дев'яти кандидатів не вдалося набрати понад 50% голосів виборців. Лідерами в першому турі стали Корчок із 42,5%, і Пеллегріні із 37% голосів виборців. Корчок тоді вийшов на перше місце попри те, що до виборів спостерігачі пророкували перемогу Пеллегріні.

Посада президента в Словаччині має переважно церемоніальний характер. Однак президент Словаччини також має право вето і може застосовувати його щодо законів, ухвалених парламентом, ратифікує міжнародні договори, є головнокомандувачем збройних сил, призначає вищих суддів.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.