Главная Украина Ferrexpo пояснює обвал курсу акцій посиленням тиску правоохоронців України

Ferrexpo пояснює обвал курсу акцій посиленням тиску правоохоронців України

Ferrexpo пояснює обвал курсу акцій посиленням тиску правоохоронців України

Падіння курсу акцій гірничорудної компанії Feerexpo на Лондонській фондовій біржі (LSE) на 36% за останні 10 днів і майже втричі за останній рік пов'язане з посиленням тиску на компанії з боку правоохоронців України, ідеться в повідомленні Ferrexpo в середу.

"…нещодавнє зниження цін акцій материнської компанії Ferrexpo plc на Лондонській біржі є наслідком загального збільшення тиску на Ferrexpo з боку правоохоронних органів України за останній рік і сумнівних судових постанов", — заявляє компанія, яка вважає некоректними повідомлення деяких українських ЗМІ про інші причини такого падіння.

Ferrexpo у своєму релізі посилається на коментарі аналітиків та інституційних інвесторів у міжнародних інвестиційних центрах Лондона і Нью-Йорка, не уточнюючи конкретних назв.

Як приклад таких "сумнівних судових постанов" компанія наводить рішення Східного апеляційного господарського суду (Харків) на користь ТОВ "Максі капітал груп" про сплату Полтавським гірничо-збагачувальним комбінатом (ПГЗК), який входить до Ferrexpo, 4,7 млрд грн ($125 млн).

Гірничорудна компанія заявляє, що як компанія, яка торгується на LSE, працює за "найвищими стандартами корпоративного управління і дотримується всіх вимог міжнародного та українського законодавства" і сподівається на скасування цього рішення суду за результатами розгляду поданої касаційної скарги.

Як повідомлялося, IPO Ferrexpo в червні 2007 року було здійснено за курсом 140 пенсів за акцію. Після зростання до 260,9 пенсів курс обвалився до кінця 2008 року в розпал світової фінансової кризи до 19,817 пенсів. Потім знову був стрибок до 329,6 пенсів у 2011 році, а потім падіння до історичного мінімуму в 13,164 пенсів на початку 2016 року після першої російської агресії та виведення з ринку банку "Фінанси та Кредит", що належав мажоритарію і голові Ferrexpo Костянтину Жеваго, банку "Фінанси та Кредит" на тлі падіння світових цін на залізорудну сировину. На історичний максимум — 480,8 пенсів — ціна акцій Ferrexpo вийшла наприкінці липня 2021 року в умовах дефіциту на залізорудну сировину на світовому ринку, після чого знову було падіння, посилене потім повномасштабною російською агресією проти України в лютому 2022 року.

Наразі акції компанії котируються за курсом 44,92 пенса, з відкриття торгів у середу вони подешевшали на 5,5%. Капіталізація компанії становить GBP284,35 млн ($361,2 млн за поточним курсом).

Ferrexpo — залізорудна компанія з активами в Україні. Ferrеxpo належить 100% акцій ПрАТ "Полтавський ГЗК", 100%-ва частка ТОВ "Єристівський ГЗК" і 99,9%-ва — ТОВ "Біланівський ГЗК".

Ferrеxpo в першому півріччі 2023 року скоротила чистий прибуток утричі — до $27,01 млн за умови падіння виручки в 2,8 раза — до $334,01 млн, а її EBITDA впала в 7,6 раза — до $63,64 млн.

 

 

 

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.