Главная Украина Долар на готівковому ринку подешевшав на 50 коп. на дозволі НБУ купувати безготівкову валюту

Долар на готівковому ринку подешевшав на 50 коп. на дозволі НБУ купувати безготівкову валюту

Долар на готівковому ринку подешевшав на 50 коп. на дозволі НБУ купувати безготівкову валюту

Курс долара на готівковому ринку у вівторок упав приблизно на 50 коп. після того, як Нацбанк дозволив відсьогодні банкам уперше з початку повномасштабної війни продавати населенню безготівкову валюту на суму до 50 тис. грн/міс. в одному банку.

Згідно з даними ресурсу minfin.com.ua, якщо на початок тижня долар котирувався в середньому за курсом близько 38,4 грн/$1, то до середини дня вівторка гривня зміцнилася до рівня близько 37,9 грн/$1.

Крім того, Нацбанк із 29 серпня також збільшив зі 100 тис. грн до 200 тис. грн в еквіваленті щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців. Уперше цей інструмент було дозволено з 21 липня 2022 року, тоді з обмеженням у 50 тис. грн на місяць.

"Такі зміни сприятимуть переорієнтації частини попиту населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову, адже операції з продажу безготівкової валюти банками більш зручні та безпечні. Це надасть змогу зменшити різницю між готівковим та офіційним курсом", — зазначив напередодні регулятор.

Як повідомлялося, до початку червня курс гривні на готівковому ринку після зміцнення до 37,1-37,2 грн/$1 впритул наблизився до офіційного курсу, який з липня минулого року НБУ утримує на рівні 36,57 грн/$1. Таке зміцнення і зближення курсів на готівковому і безготівковому ринках різко знизило попит на купівлю безготівкової валюти через тримісячні депозити: якщо в січні її купили на $524 млн, то в червні-липні — лише по $83 млн за обсягів продажів близько $280 млн.

Водночас із середини липня гривня на готівковому ринку почала слабшати і минулого тижня досягала 38,45-38,50 грн/$1.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.