Главная Политика Україна та Хорватія домовилися про використання хорватських портів для експорту українського зерна

Україна та Хорватія домовилися про використання хорватських портів для експорту українського зерна

Україна та Хорватія домовилися про використання хорватських портів для експорту українського зерна

зерна />

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в понеділок, 31 липня, провів переговори з міністром закордонних і європейських справ Республіки Хорватія Гордоном Гирличем-Радманом, Україна і Хорватія домовилися про використання хорватських портів для експорту українського зерна.

"Головною темою наших переговорів сьогодні, як і традиційно з іншими партнерами, була зброя. Ми обговорили подальшу підтримку Хорватії, а також я подякував за вже надану допомогу. Зі зрозумілих причин, не буду ділитися деталями. Скажу лише, що є конкретні домовленості, які незабаром будуть реалізовані. Окремо відзначу, що допомога, яку надає Хорватія, є дуже солідною, якщо порахувати її частку в загальному військовому бюджеті цієї країни", — наводить слова Кулеби пресслужба МЗС України.

Зважаючи на вихід РФ з Чорноморської зернової ініціативи, важливою темою переговорів став український продовольчий експорт.

"Ми домовилися про можливість використання хорватських портів на Дунаї та в Адріатичному морі задля транспортування українського зерна. Зараз ми будемо працювати над тим, щоб прокласти якомога ефективніші маршрути до цих портів та максимально скористатися цією можливістю. Кожен внесок у розблокування експорту, кожні відкриті двері — це справжній, дієвий внесок у продовольчу безпеку світу. Дякую Хорватії за конструктивну допомогу", — наголосив він.

Міністри також обговорили підготовку до Міжнародної донорської конференції з розмінування в Україні, яка відбудеться в Загребі в жовтні. Очільник МЗС України висловив вдячність Хорватії, яка взяла на себе роль одного з глобальних лідерів із розмінування в Україні.

Крім того, дипломати приділили значну частину переговорів щодо впровадження Формули миру президента України Володимира Зеленського.

"Хорватська сторона підтвердила готовність взяти участь у втіленні цілої низки пунктів Формули миру: щодо продовольчої безпеки, енергетичної безпеки, відновлення поваги до статуту ООН і територіальної цілісності України, досягнення справедливості за російські злочини та запобігання екоциду. Ми дуже вдячні. Це саме та конкретика, якої ми очікуємо від інших країн і ми продовжуємо спільно працювати над реалізацією Формули миру та проведення відповідного саміту", — заявив глава МЗС України.

Міністр запевнив, що Україна вдячна за хорватську підтримку: військово-технічну, фінансову і гуманітарну, зокрема енергетичну, а також прихисток понад 27 тисяч українців, лікування наших захисників та оздоровлення дітей і членів їхніх сімей.

Переговори та пресконференція в Києві відбулися в гібридному форматі. Кулеба взяв участь в онлайн-режимі, перебуваючи на самоізоляції після позитивного тесту на COVID-19.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.