Главная Украина Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС достатній для забезпечення потреб станції — «Енергоатом»

Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС достатній для забезпечення потреб станції — «Енергоатом»

Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС достатній для забезпечення потреб станції — «Енергоатом»

Попри підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС, ситуація на Запорізькій АЕС залишається стабільною і контрольованою, а рівень води у ставку-охолоджувачі є достатнім для задоволення потреб станції.

"Станом на 8:00 9 червня рівень води у Каховському водосховищі в районі Нікополя становить 11,74 м, а у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС – 16,66 м, і цього цілком достатньо для забезпечення потреб станції", — повідомило держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" у телеграмі у п'ятницю.

Як нагадали в НАЕК, енергоблоки ЗАЕС не працюють із вересня 2022 року, тому відтоді активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається.

Як повідомлялося з посиланням на голову "Енергоатому" Петра Котіна, компанія допускає переведення в холодний стан останнього з шести енергоблоків окупованої Запорізької АЕС, який іще залишався в стані гарячого зупинення, через падіння рівня води в Каховському водосховищі після підриву російськими військами Каховської ГЕС.

"Я думаю, що наразі ми ухвалимо рішення про переведення останнього блоку в холодний стан, після цього він фактично не буде споживати цю воду, якої нині достатньо для ЗАЕС у ставку-охолоджувачі", — сказав Котін в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" 8 червня.

За його словами, наразі у ставках на ЗАЕС рівень залишається максимальним — 16,6 м.

"Якщо блоки працюють, то без додаткових джерел живлення ставка в такому режимі станція може працювати 1-1,5 місяця. Після цього потрібно перевести блоки в холодний стан, і за такої умови води не буде досить тривалий час, це можуть бути роки", — пояснив очільник "Енергоатому".

Водночас, за його словами, ситуація може виявитися критичною, якщо будуть спущені ставки. Хоча він наголосив, що на будь-які випадки є низка аварійних заходів, які передбачають забезпечення ЗАЕС водою, але звернув увагу, що доки станція окупована, Україна не може гарантувати дотримання всіх заходів безпеки.

 

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.