Главная Украина Україна виконала три маяки програми МВФ щодо правок до Бюджетного кодексу та плану дій для Нацстратегії доходів

Україна виконала три маяки програми МВФ щодо правок до Бюджетного кодексу та плану дій для Нацстратегії доходів

Україна виконала три маяки програми МВФ щодо правок до Бюджетного кодексу та плану дій для Нацстратегії доходів

Уряд України зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу (БК) щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості (№9346), вчасно виконавши два з 19 структурних маяків програми розширеного фінансування EFF з МВФ.

Як повідомила голова парламентського комітету з питань бюджету Роксолана Підласа на фейсбук-сторінці, ідеться про відновлення дії статті 52 БК та її посилення для зменшення кількості змін до держбюджету (ad-hoc), а також норм щодо встановлення обмежень на надання держгарантій із чіткими критеріями їх застосування.

Як уточнила голова комітету, запропоновано встановити, що Рада може розглядати поправки до держбюджету лише в разі позитивного висновку Мінфіну із зазначенням інформації про можливості фінансового забезпечення в поточному році і на середньостроковий період.

Передбачається, що в умовах воєнного стану залишається необмежене право на перегляд видатків лише сектору безпеки і оборони.

Крім того, з 1 січня 2024 року буде відновлено середньострокове бюджетне планування шляхом складання Бюджетної декларації, зупинене в березні минулого року у зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії, а цього року — розроблення Стратегії управління держборгом, також зупинене через війну.

Крім цього, запропоновано передбачити, що у 2023-2028 роках граничний обсяг держгарантій, що надаються за рішеннями Кабміну, не може перевищувати 3% планових доходів загального фонду держбюджету.

"У 2021 році граничний обсяг передбачався на рівні не більше ніж 8,4%, а на 2022 і 2023 роки — не визначався", — нагадала Підласа.

Вона наголосила, що комітет із питань бюджету розгляне законопроєкт найближчим часом.

"Важливо зазначити, що прогнозованість бюджетної політики та посилення боргової стійкості є однією з ключових умов Меморандуму про економічну та фінансову політику в рамках підтриманої МВФ нової чотирирічної Програми розширеного фінансування для України", — зі свого боку вказав Мінфін.

Крім того, як повідомив перший заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, уряд реалізував ще один структурний маяк програми з МВФ із терміном виконання до кінця травня — розробив план заходів, зокрема для розв'язання ключових проблем, виявлених у результаті проведення опитування платників податків, що буде внеском у дорожню карту Національної стратегії доходів.

Водночас сам план наразі не оприлюднено.

Як повідомлялося, Україна і МВФ досягли угоди про перший перегляд програми EFF на рівні персоналу (SLA), що відкриває шлях до отримання другого траншу близько $900 млн.

У програмі на цей рік також міститься кількісний критерій на стелю держгарантій — 20 млрд грн на кінець квітня і 37 млрд грн на кінець 2023 року.

 

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.