Главная Политика Президентка Єврокомісії вітає досягнуті домовленості про транзит українського зерна

Президентка Єврокомісії вітає досягнуті домовленості про транзит українського зерна

Президентка Єврокомісії вітає досягнуті домовленості про транзит українського зерна

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн вітає досягнуті з п'ятьма країнами домовленості, які дозволять подальший експорт української сільськогосподарської продукції.

Так вона в п'ятницю на своїй сторінці у Твіттері прокоментувала зроблене раніше виконавчим віцепрезидентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом оголошення про цю угоду.

"Вітаю досягнуту принципову домовленість про транзит чотирьох видів українського зерна і насіння. Угода, яка зберігає як експортні можливості України, щоб вона продовжувала годувати світ, так і засоби до існування наших фермерів", — написала вона.

Фон дер Ляєн подякувала Домбровскісу та єврокомісару з питань сільського господарства Янушу Войцеховському за їхні зусилля.

Раніше цього ж дня посли — постійні представники країн Європейського Союзу погодилися продовжити лібералізацію торгівлі з Україною ще на один рік.

"Комітет постійних представників (Coreper) щойно підтримав оновлення Положення про тимчасову лібералізацію торгівлі, що доповнює торговельні поступки в рамках Угоди про асоціацію між ЄС та Україною. Це підтримає економіку України після повномасштабного вторгнення Росії в Україну", — повідомила Швеція, яка головує в ЄС.

Далі це рішення має бути схвалено Європейським парламентом під час пленарної сесії, яка пройде з 8 до 11 травня, із подальшим ухваленням офіційного рішення Європейською радою. Процедура має бути завершена наприкінці травня.

Як відомо, проблемним стало питання заборони на ввезення української сільськогосподарської продукції п'ятьма країнами ЄС — Польщею, Болгарією, Угорщиною, Румунією та Словаччиною. Вона викликана скупченням у цих країнах української сільськогосподарської продукції, призначеної для подальшого імпорту. У зв'язку з цим 19 квітня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила пропозиції запровадити тимчасову — до 5 червня — заборону на ввезення для цих п'яти країн на кукурудзу, пшеницю, ріпак, соняшник і соняшникову олію. Крім того, для цих країн передбачено фінансову компенсацію в розмірі EUR100 млн.

 

 

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.