Главная Украина Робота «зернового коридору» має відновитися з 12 квітня — ООН

Робота «зернового коридору» має відновитися з 12 квітня — ООН

Робота «зернового коридору» має відновитися з 12 квітня — ООН

Робота "зернового коридору" і проведення регулярних інспекцій, як очікується, відновиться в середу, 12 квітня. Інтенсивні дискусії з цього питання відбулися в рамках Спільного координаційного центру (СКЦ), за підтримки ООН і Туреччини, йдеться в офіційній заяві представника генерального секретаря ООН Стефана Дюжарріка на сайті ООН.

"Після інтенсивних дискусій у рамках СКЦ за підтримки ООН і Туреччини у середу, 12 квітня, планується відновлення регулярних перевірок. Ми закликаємо всіх учасників виконувати свої зобов'язання, щоб гарантувати безперебійний і безпечний рух суден в інтересах глобальної продовольчої безпеки", — йдеться в тексті заяви.

Зазначається, що команда ООН тісно співпрацює з усіма сторонами, враховуючи їхні причини для занепокоєння.

СКЦ не зміг провести перевірки 11 квітня, оскільки сторонам потрібно було більше часу для досягнення угоди щодо оперативних пріоритетів, зазначено в тексті заяви.

Таким чином, черга на вхід в українські порти зросла до 50 суден.

В ООН наголосили на великому значенні "зернової ініціативи" нагадавши, що в її рамках було забезпечено доставку 27,5 млн метричних тонн продовольства, що сприяло зниженню цін на світовому ринку. За даними продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО), світові ціни на продовольчі товари, після досягнення пікових значень у березні минулого року, продовжують знижуватися, чому сприяє відновлення Чорноморської зернової ініціативи.

За даними ООН, за останній рік індекс цін на продукти харчування знизився на 20,5%, впавши в березні ще на 2,1%.

"Зернова ініціатива" — важливе джерело постачань для Всесвітньої продовольчої програми: з серпня було поставлено понад 0,5 млн тонн пшениці для підтримки поточних гуманітарних операцій в Афганістані, Африці та Ємені, що допомагає мільйонам вразливих і малозабезпечених сімей у світі, нагадали в ООН, наголосивши також, що цю важливу роботу виконують на тлі тривалої війни та активних бойових дій.

"Глобальні гуманітарні переваги ініціативи очевидні й не обмежуються експортом в окремі країни з низьким рівнем доходу. Це в інтересах усіх, щоб вона тривала. Вкрай важливо, щоб усі сторони забезпечили цілісність і повну реалізацію "зернової ініціативи", — йдеться в заяві Дюжарріка.

Досягнення певного прогресу щодо відновлення перевірок у рамках "зернової ініціативи" в середу агентству "Інтерфакс-Україна" підтвердило джерело з української сторони. Співрозмовник порадив дочекатися розвитку подій, щоб робити остаточні висновки.

Раніше повідомлялося, що у вівторок, 11 квітня, робота "зернового коридору" призупинилася через відсутність цього дня інспекцій СКЦ, Україна називає причиною ситуації саботаж з боку РФ. Це сталося вперше за вісім місяців.

Заступник голови Мінвідновлення Юрій Васьков у коментарі The Guardian підтвердив, що 11 квітня інспекції не проводилися. За його словами, українська сторона передала назви трьох зерновозів, проте представники російської сторони в СКЦ викреслили назви й дали інші судна. У результаті жодному судну не дозволили продовжити шлях.

 

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.