Главная Украина Люксові німецькі автомобілі подорожчали до рекордів, компенсувавши зниження продажів

Люксові німецькі автомобілі подорожчали до рекордів, компенсувавши зниження продажів

Люксові німецькі автомобілі подорожчали до рекордів, компенсувавши зниження продажів

Вартість німецьких автомобілів класу "люкс" підскочила до рекордних позначок у 2021 році через зниження поставок у зв'язку з дефіцитом напівпровідників на тлі активного попиту з боку споживачів.

Виручка BMW, Audi (входить до концерну Volkswagen AG) і Mercedes-Benz (підрозділ Daimler AG) у розрахунку на кожен проданий автомобіль злетіла майже на чверть з 2019 року, йдеться в дослідженні банку Stifel, проведеному для Financial Times.

Пандемія повернула назад тенденцію, що спостерігалася десятиліттями, коли автовиробники випускали більше машин, ніж могли продати, і їм доводилося пропонувати споживачам значні знижки, щоб обігнати конкурентів і досягти цільових показників. Проте виробництво різко впало в останні два роки — і в 2021 році дефіцит автомобілів становитиме близько 4 млн, прогнозують аналітики.

"Запаси скорочувалися три роки поспіль через обмежену пропозицію, — сказав аналітик Stifel Даніель Шварц. — Ми такого ще не бачили".

У результаті виручка Mercedes-Benz на кінець третього кварталу 2021 року зросла до понад 54 тис. євро в розрахунку на один вироблений автомобіль порівняно з 38 тис. євро у 2019 році. Audi збільшила цей показник до 57,5 тис. з 46 тис. євро, за оцінками Stifel.

BMW, яка впоралася з дефіцитом мікрочипів краще за конкурентів і скоротила виробництво менше, ніж вони, зафіксувала скромніше зростання показника виручки на автомобіль — до 38 тис. з 36 тис. євро.

Завдяки такому зростанню Mercedes-Benz знизила виручку менше ніж на 1% у липні-вересні, хоча в натуральному вираженні її продажі впали на 30%. Як свідчить аналіз Stifel, минулого кварталу Mercedes-Benz змогла збільшити показник EBIT на 1,4 млрд євро тільки за рахунок більш ефективної цінової політики та використання доступних мікрочипів для виробництва більш дорогих і високомаржинальних моделей.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.