Главная Украина Втрати потужності ОЕС України внаслідок агресії РФ за два роки зросли майже всемеро

Втрати потужності ОЕС України внаслідок агресії РФ за два роки зросли майже всемеро

Втрати потужності ОЕС України внаслідок агресії РФ за два роки зросли майже всемеро

Втрати встановленої потужності української енергосистеми за два роки внаслідок російської агресії зросли майже всемеро, повідомили в НЕК "Укренерго".

Згідно з повідомленням компанії у фейсбуці у п'ятницю, у травні 2021 року на тимчасово окупованій території перебувало 4 ГВт встановлених потужностей, зокрема й великі Зуївська та Старобешівська ТЕС, окуповані ще 2014 року.

За рік — у травні 2022-го — через повномасштабне вторгнення Росії в окупації було вже 21 ГВт, зокрема й Запорізька АЕС, яка забезпечувала приблизно 20% виробництва електроенергії. Водночас у НЕК зазначили, що завдяки героїзму енергетиків минулого літа ЗАЕС ще видавала електроенергію в українську енергомережу, але з осені 2022 року через масовані обстріли окупантів втратила таку можливість.

"Таким чином, у травні 2023 року після сезону масованих атак на українську енергосистему втрати встановленої потужності зросли до 27 ГВт", — резюмували в НЕК.

Водночас системний оператор пояснив, що літня ремонтна кампанія енергоблоків через суттєві пошкодження буде набагато складнішою, ніж у попередні роки, тому виробництво електроенергії тимчасово зменшується.

"Прогнозувати, попереджати та запобігати — невід'ємна частина роботи оператора енергосистеми будь-якої країни. Попередження про дефіцит потужності не означає неминучих відключень споживачів", — наголосив системний оператор.

У компанії запевнили, що використовуватимуть усі можливі резерви для забезпечення енергопостачання в країні.

Як повідомлялося, тиждень тому голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що обмеження споживачів електроенергії в разі її дефіциту — це останній із можливих заходів щодо балансування енергосистеми.

Найбільш очевидним способом збалансування української енергосистеми він назвав імпорт електроенергії з Європи, а також максимізацію можливостей теплової та гідрогенерації.

Він також укотре закликав дбайливо споживати е/е, особливо у вечірні години, приблизно з 19:00 до 22:00, переносити споживання на ніч або на день.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.