Главная Украина Імпорт електроенергії зі Словаччини на суботу зріс на чверть

Імпорт електроенергії зі Словаччини на суботу зріс на чверть

Імпорт електроенергії зі Словаччини на суботу зріс на чверть

Імпорт електроенергії зі Словаччини на суботу порівняно з п'ятницею зріс на 26,16% – до 9296 МВт-год, що є новим рекордним показником із моменту його фактичного початку в січні, свідчать дані на сайті мережі системних операторів континентальної Європи ENTSO-E.

Згідно з інформацією на сайті, за 20 годин доби імпорт становитиме по 388 МВт, в інші години 383-385 МВт.

За даними на електронній аукціонній платформі "Укренерго", найбільшу потужність міждержавного перетину для імпорту на цей день забронював "Д.Трейдинг" – по 450 МВт на всі години доби. Крім того, по 9 МВт на всі години доби забронював трейдер "Августа", по 7 МВт – "ЕРУ Трейдинг". На завтра заброньована "Д.Трейдинг" і "Августою" потужність залишається на такому ж рівні, "ЕРУ Трейдинг" збільшила її до 8 МВт, плюс 30 МВт на всі години забронював "ДЕ.Трейдинг".

Ціна перетину, як і раніше, становить 0 грн/МВт-год.

Загалом на аукціон з 26 січня "Укренерго" виставляє збільшену майже вдвічі потужність перетину – по 500-600 МВт залежно від години доби.

Як повідомлялося, Україна, як свідчить сайт ENTSO-E, почала отримувати імпортну е/е з 15 січня.

15 січня надійшло 655 МВт-год, 20 січня – 220 МВт-год, 21 січня – 6963 МВт-год, 22 січня – 6672 МВт-год, 25 січня – 99 МВт-год, 26 січня – 3813 МВт-год, 27 січня – 7368 МВт-год. всього – 25790 МВт-год.

Найактивнішим імпортером є "Д.Трейдинг". Крім нього, перетин в невеликих розмірах бронювали "ЕРУ Трейдинг", "Некстрейд", а також "ДЕ Трейдинг", "НАП-Ком'юніті", "Августа", "Ю.Комодітіз".

ДТЕК зі свого боку 25 січня повідомив, що цього місяця почав імпортувати е/е з Європи, і за його підрахунками, поточна потужність передання е/е дає змогу імпортувати близько 500 млн кВт-год на місяць, що відповідає місячному споживанню 2 млн домогосподарств.

За словами глави "Укренерго" Володимира Кудрицького, імпорт, здійснюваний трейдером ДТЕК та іншими компаніями, дає змогу знизити навантаження на енергосистему, але не здатний повністю покрити дефіцит е/е.

За даними мережевих операторів, ліміти споживання е/е, що виділяються на області, дають змогу покрити близько половини необхідного ресурсу, в Києві – близько 64%.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.