Главная Политика Міністри 15 країн ЄС закликають Єврокомісію запропонувати впровадити «стелю» цін на газ

Міністри 15 країн ЄС закликають Єврокомісію запропонувати впровадити «стелю» цін на газ

Міністри 15 країн ЄС закликають Єврокомісію запропонувати впровадити «стелю» цін на газ

Литва та 14 інших країн ЄС напередодні зустрічі у Брюсселі у п'ятницю міністрів транспорту та енергетики Європейського Союзу закликають Єврокомісію запропонувати встановити "стелю" цін на газ, повідомляє агентство BNS із посиланням на лист міністрів цих 15 країн єврокомісару з енергетики Кадрі Сімсон.

На їхню думку, необхідно вирішити найсерйознішу проблему — оптову ціну на газ.

"Стеля" цін, яку з самого початку просили все більше держав-членів, є єдиним заходом, який допоможе кожній державі-члену пом'якшити інфляційний тиск, керувати очікуваннями і створити базу на випадок можливих перебоїв у постачаннях, а також обмежити додаткові прибутки в цьому секторі" , — йдеться у тексті листа.

Обмеження, як вважають міністри, має застосовуватися до всіх угод, а не лише до імпорту з конкретних країн, і має бути таким, щоб гарантувати безпеку постачання та вільний перетік газу в Європі.

"Ця верхня межа є пріоритетом і може бути доповнена пропозиціями щодо посилення фінансового нагляду за газовим ринком та розробки альтернативних стандартів визначення ціни на газ у Європі", — йдеться у листі.

Автори листа закликають єврокомісара подати пропозицію для обговорення на позачерговому засіданні Ради міністрів транспорту, телекомунікацій та енергетики ЄС у п'ятницю.

Міністерство енергетики Литви повідомило у середу, що спільне звернення підписали Бельгія, Болгарія, Греція, Італія, Іспанія, Хорватія, Латвія, Польща, Литва, Мальта, Португалія, Франція, Румунія, Словаччина та Словенія. На думку міністерства, до нього можуть приєднатися інші країни ЄС.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.