Главная Украина Молдова запровадила віртуальний реверс із Україною

Молдова запровадила віртуальний реверс із Україною

Молдова запровадила віртуальний реверс із Україною

Молдовський оператор ГТС із 28 вересня 2022 року підтверджує номінації на здійснення транспортування природного газу у вигляді віртуального реверсу (backhaul) у точці з'єднання "Гребеники", повідомив "Оператор ГТС України" в п'ятницю.

"ОГТСУ тривалий час працював із партнерами над реалізацією цієї можливості. Довгоочікуване впровадження віртуального реверсу Молдовою відкриває шлях до транспортування природного газу Трансбалканським коридором в обох напрямках", — зазначив начальник управління роботи із замовниками послуг ОГТСУ Андрій Прокоф'єв.

Потенційна потужність Трансбалканського коридору становить до 20 млрд куб. м на рік. Маршрут відкриває для замовників можливість імпорту газу з LNG-терміналів у Туреччині та Греції.

"Трансбалканський коридор відкриває можливості не лише для України. Переваги у вигляді доступу до нових ринків газу відкриваються і для країн Центрально-Східної Європи з можливістю зберігати ресурс у підземних газових сховищах України", – додала директор з питань взаємодії з держорганами та організаціями Ольга Бєлькова.

Оператор ГТС України сподівається на законодавче врегулювання можливості транспортування у вигляді backhaul на довгостроковій основі.

Як повідомлялося, ОГТСУ з 1 серпня 2022 року збільшив обсяги можливості вимірювання природного газу в точці з'єднання "Гребеники" (між Україною та Молдовою) в 1,5 раза – з 3,96 до 6,12 млн куб. м на добу, забезпечивши цим виконання Україною всіх передумов для запуску Трансбалканського коридору.

Збільшення обсягів вимірювання природного газу в перспективі відкриває ширші можливості і для українських, і для європейських трейдерів. Зокрема, замовники країн ЄС зможуть імпортувати Трансбалканським коридором газ із LNG-терміналів у Греції та Туреччині територією України до Угорщини, Словаччини, Польщі.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.