Главная Политика Боррель: ЄС рішуче засуджує фіктивні «референдуми», результати яких не можуть мати юридичних наслідків

Боррель: ЄС рішуче засуджує фіктивні «референдуми», результати яких не можуть мати юридичних наслідків

Боррель: ЄС рішуче засуджує фіктивні «референдуми», результати яких не можуть мати юридичних наслідків

Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель від імені ЄС виступив із заявою, в якій засудив фіктивні референдуми, проведені Росією на окупованих територіях України, і результати яких не можуть мати жодних юридичних наслідків.

Зовнішня дипломатична служба ЄС поширила в середу в Брюсселі текст заяви про незаконні фіктивні "референдуми" Росії в Донецькій, Херсонській, Луганській та Запорізькій областях.

"Європейський Союз рішуче засуджує незаконні фіктивні "референдуми", проведені в частинах Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України, які наразі частково окуповані Росією. ЄС не визнає і ніколи не визнає ці незаконні "референдуми" та їхні сфальсифіковані результати, як і будь-яке рішення, ухвалене на основі цих результатів, і закликає всіх членів Організації Об'єднаних Націй зробити те саме", — заявив він.

Боррель констатував, що Росія, організовуючи ці незаконні фіктивні "референдуми", прагне силою змінити міжнародно визнані кордони України, що є "явним і серйозним порушенням" Статуту ООН. "Їхні результати є нікчемними і не можуть мати жодних юридичних наслідків. Незаконні фіктивні "референдуми" Росії не мають легітимності й грубо порушують міжнародне право, а також міжнародні зобов'язання Росії", — наголошується в заяві.

Зокрема, високий представник зазначив, що так звані референдуми проводили під час ведення Росією агресивної війни проти України, вони були спрямовані на анексію Росією окупованих територій України. "Вони порушують Конституцію України, незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України", — зазначив Боррель.

Крім того, у заяві зазначено, що незаконні фіктивні "референдуми" Росії в Україні відбувалися на тлі "повсюдних і систематичних порушень прав людини, а також залякування громадян України з боку Росії та її нелегітимно призначеної влади на окупованих територіях України". "Тому ці незаконні "голосування", проведені під тиском і поспіхом, не є вираженням вільного волевиявлення людей, які проживають у цих регіонах України. ЄС високо оцінює мужність жителів України, які виступили проти "референдуму" і продовжують чинити спротив російській окупації", — наголосив високий представник.

Водночас він запевнив, що всіх причетних до організації цих незаконних фіктивних "референдумів", а також винних в інших порушеннях міжнародного права в Україні буде притягнуто до відповідальності. "У зв'язку з цим буде запроваджено додаткові обмежувальні заходи стосовно Росії. ЄС залишається непохитним у своїй підтримці незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і вимагає, щоб Росія негайно, повністю та беззастережно вивела всі свої війська та військову техніку з усієї території України", — йдеться в заяві.

Боррель також нагадав, що відповідно до Статуту ООН та міжнародного права Україна здійснює своє законне право на захист від російської агресії, відновлення повного контролю над своєю територією та має право на звільнення окупованих територій у межах своїх міжнародно визнаних кордонів. "ЄС та його держави-члени і далі підтримуватимуть зусилля України в цьому напрямі доти, доки це необхідно", — запевнив він.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.