Главная Политика Єврокомісія пропонує заборонити імпорт сталевої продукції з РФ, постачання в Росію побутових товарів і напівпровідників

Єврокомісія пропонує заборонити імпорт сталевої продукції з РФ, постачання в Росію побутових товарів і напівпровідників

Єврокомісія пропонує заборонити імпорт сталевої продукції з РФ, постачання в Росію побутових товарів і напівпровідників

Єврокомісія (ЄК) пропонує в рамках восьмого пакета антиросійських санкцій заборонити імпорт із Росії низки виробів зі сталі, а також запровадити заборону на постачання до РФ напівпровідників і деяких побутових товарів, повідомляє видання Politico з посиланням на проєкт санкцій, що опинився у нього.

"Згідно з чорновим варіантом пропозицій, ЄС хоче заборонити імпорт деяких сталевих виробів із Росії", — пише видання.

Водночас у списку обмежень на постачання з РФ немає алмазів. Натомість Брюссель хоче заборонити імпорт "певних елементів, які використовують у виробництві ювелірних виробів, як-от каміння й дорогоцінні метали". У ЄС, зокрема, пропонують запровадити санкції проти російської групи алмазодобувних компаній "Алроса".

ЄК також "пропонує запровадити заборону на експорт (в Росію — ІФ-У) напівпровідників". Крім цього, озвучено пропозиції заборонити постачання в Росію звичайних побутових предметів: сюди включені товари "для краси та макіяжу", а також предмети особистої гігієни, як-от товари для гоління та дезодоранти. Також у цьому списку фігурує мило, туалетний папір, зубна нитка.

Крім цього, у документі наголошується, що ЄС хоче вдатися до "заборони на надання росіянам послуг у сфері архітектури та інженерної справи, а також послуг у сфері ІТ-консалтингу та юридичних рекомендацій".

Також у ЄК пропонують внести до санкційнийх списків щодо Росії більше фізосіб, зокрема представників військової та культурної сфер. Зокрема, пише Politico, під санкції може потрапити російський філософ, політолог Олександр Дугін, музикант Микола Расторгуєв, а також підприємець, власник концерну "Калашников" Алан Лушников.

Раніше в середу голова ЄК Урсула фон дер Ляєн заявила, що Єврокомісія в рамках нових санкцій проти РФ пропонує запровадити нові обмеження на експорт товарів в Росію, обговорити запровадження ліміту цін на нафту РФ. За її словами, "мета – позбавити військовий комплекс Росії ключових технологій, наприклад, ще авіаційних та електронних компонентів, певних хімічних субстанцій".

Вона додала, що також потрібні заборони на надання послуг ЄС для Росії і на присутність європейських громадян на керівних посадах у держкомпаніях РФ.

Крім того, за її словами, ЄК пропонує нові імпортні обмеження на низку товарів із РФ, що позбавить Росію доходів у розмірі EUR7 млрд.

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель, у свою чергу, пояснив, що ЄК пропонує розширити санкційний список. Він очікує, що, зокрема, під обмежувальні заходи потраплять організатори референдумів про приєднання до РФ "ДНР", "ЛНР", а також Херсонської та Запорізької областей. Також у підготовленому ЄК списку, як зазначив Боррель, фігурують високопосадовці з Міноборони Росії.

Він зазначив, що Брюссель пропонує санкції і "проти тих, хто допомагає обходити вже наявні обмежувальні заходи". За його словами, у цьому випадку йтиметься не лише про людей, які перебувають у Росії.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.