Главная Украина Військовий бюджет становить три чверті бюджету України — глава Мінфіну

Військовий бюджет становить три чверті бюджету України — глава Мінфіну

Військовий бюджет становить три чверті бюджету України — глава Мінфіну

бюджету України — глава Мінфіну />

Щомісячні видатки України в період війни перевищують 200 млрд грн, левова частка коштів йде на армію та військові потреби, тоді як за рахунок податків бюджет отримує 54-56 млрд грн, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

"Військовий бюджет становить три чверті всього бюджету України, тож і видатки здійснюємо приблизно в такому обсязі", — сказав він в інтерв'ю mind.ua.

Марченко уточнив, що у квітні видатки держбюджету становлять 206 млрд грн, із яких виплати на внутрішньо-переміщених осіб та продовольчі програми становлять близько 14-15 млрд грн.

"У травні цифра буде більшою — десь 16-17 млрд грн. Якщо говорити про видатки на соцзахист у середньому — це 34 млрд грн, на освіту та медицину — 31 млрд грн, зарплата у бюджетній сфері — 5 млрд грн", — пояснив міністр.

Він додав, що уряд уже декілька разів здійснював секвестри та скоротив видатки держбюджету на 180 млрд грн: майже повністю скорочено капітальні видатки — 72 млрд грн, зменшено оплату праці працівників бюджетних установ на 20 млрд грн, видатки на соцзахист — на 22 млрд грн, інші видатки — на 40 млрд грн.

"Далі скорочувати вже нема куди", — констатував Марченко.

Говорячи про можливі видатки на відновлення, він повідомив, що поки що може йтися лише про критичну інфраструктуру деокупованих територій.

"А про широке відновлення варто говорити, зокрема з нашими партнерами, напевно, вже після перемоги. Звісно, ми і сьогодні про це говоримо, але програма може стартувати лише тоді, коли припиняться воєнні дії на нашій території", — сказав міністр.

На його думку, можливості підтримки бізнесу у бюджеті за рахунок держави, крім створення умов для пільгового кредитування, наразі відсутні.

"Наразі за рахунок податків ми збираємо 54-56 млрд грн, і цими коштами покриваємо лише 1/3 потреб наших видатків. Звісно, таке становище вимушене, адже ми боремося, і наші міжнародні партнери це розуміють і готові до нас прислухатися. Проте, рано чи пізно ми маємо увійти в баланс", — наголосив глава Мінфіну.

Він ще раз заявив свою позицію, що не є прихильником зміни податкового режиму у будь-якому вигляді — ні щодо послаблення, ні щодо посилення.

"Вважаю, що податкова система має бути стабільною — і всі ті зміни, які є у нас на сьогодні, мають повернутися до тих, що функціонували до 24 лютого 2022 року", — заявив Марченко.

 

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.