Главная Украина Глава «Нафтогазу» закликає ЄС сміливіше обмежувати оплату РФ за газ за відсутності у Москви альтернатив його експорту

Глава «Нафтогазу» закликає ЄС сміливіше обмежувати оплату РФ за газ за відсутності у Москви альтернатив його експорту

Глава «Нафтогазу» закликає ЄС сміливіше обмежувати оплату РФ за газ за відсутності у Москви альтернатив його експорту

У Росії відсутні реальні альтернативи експорту природного газу до країн ЄС, на відміну від нафти та нафтопродуктів, тому ЄС необхідно бути сміливішим у запровадженні обмежень щодо оплати російського природного газу, вважає голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Росіяни не припинять постачання в Європу, якщо навіть, наприклад, буде запроваджено механізм на кшталт ескроу-рахунків, цінових стель — вони обмежили б кількість грошей, які зараз отримує путінський режим, тому що у них просто немає реальної альтернативи", — сказав він під час дискусії в Українському домі в Давосі увечері 24 травня.

Вітренко пояснив, що така складна ситуація з природним газом у Росії тому, що більша його частина експортується трубопроводами. Глава "Нафтогазу" вважає, що збудувати LNG-термінали без західних технологів складно, а прокласти нові труби, наприклад, у Китай майже неможливо навіть за п'ять років.

"Тому не варто боятися — я маю на увазі Захід — бути набагато сміливішим і сміливішим щодо санкцій", — наголосив Вітренко.

Щодо нафти він зазначив, що вона взаємозамінна і її можна відправляти в різні частини світу, тому якщо не буде вторинних санкцій, то є ймовірність, що Росія зможе знайти покупців.

"Крім того, деякі судноплавні компанії вдавалися до хитрих трюків, щоб допомогти їм. Аналогічна ситуація з нафтопродуктами. Вони також взаємозамінні, ви можете відправити їх будь-куди", – сказав Вітренко.

На його думку, хоча ЄС оголосив, що у них будуть нищівні санкції, насправді санкції, які існують нині, не є нищівними.

 

 

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.