Главная Политика Зеленський обговорив з прем’єр-міністром Португалії подальшу допомогу Україні

Зеленський обговорив з прем’єр-міністром Португалії подальшу допомогу Україні

Зеленський обговорив з прем’єр-міністром Португалії подальшу допомогу Україні

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з прем'єр-міністром Португалії Антоніу Коштою, який перебуває з візитом в Україні, повідомляє пресслужба Глави держави.

Зеленський високо оцінив готовність Португалії надати фінансову допомогу Україні.

"Відповідні домовленості про виділення Португалією фінансової допомоги сьогодні будуть формалізовані на урядовому рівні", — повідомив глава держави.

Крім того, за його словами, під час зустрічі було обговорено широке коло важливих питань, пов'язаних із захистом України, зокрема, подальша оборонна допомога. Також було приділено увагу питанню притягнення до відповідальності російських військових злочинців.

"Домовилися й надалі посилювати санкційний тиск на агресора. Ключове питання зараз – це шостий санкційний пакет проти Росії, який обов'язково має містити ембарго на російську нафту, нафтові суміші та нафтопродукти. Цінуємо розуміння Португалією того, що Росія використовує все це саме для тиску на Україну та об'єднану Європу", – зазначив Володимир Зеленський.

Співрозмовники також предметно обговорили європейську інтеграцію України.

"Розраховуємо, що державний голос Португалії буде на підтримку нашої країни щодо статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу під час розгляду цього питання на засіданні Європейської Ради в червні", – сказав Зеленський.

Окрему увагу було приділено післявоєнному відновленню України. Зеленський зазначив, що очікує активного включення Португалії в цей процес.

У свою чергу Кошта підтвердив готовність приєднатися до відновлення України після війни. Він зазначив, що його країна може стати куратором відновлення шкіл і дитячих садків, зруйнованих унаслідок бойових дій. За словами Кошти, Португалія має значний досвід у проєктуванні та будівництві навчальних закладів, який вона зможе застосовувати в Україні.

Він також відзначив спротив українського народу варварському і абсолютно незаконному вторгненню Росії і приклад мужності, який українці показали всьому світу, і окремо вказав на близькість народів України і Португалії, зокрема, завдяки значному внеску української громади в розвиток португальської економіки в останні десятиліття.

Кошта запевнив Україну в підтримці з боку країни для досягнення перемоги у війні і встановлення миру в усій Європі.

Він також заявив, що його країна з нетерпінням чекає звіту Європейської комісії з перспектив інтеграції України з Євросоюзом і готова ділитися власним досвідом набуття членства в ЄС.

Кошта висловився на підтримку міжнародних санкцій і збільшення інвестицій в альтернативні джерела енергії та шляхи поставок енергоносіїв до Європи, щоб подолати залежність від Росії.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.