Главная Украина Газпром не використовує навіть оплачені і заброньовані потужності на точці «Суджа» – глава ОГТСУ

Газпром не використовує навіть оплачені і заброньовані потужності на точці «Суджа» – глава ОГТСУ

Газпром не використовує навіть оплачені і заброньовані потужності на точці «Суджа» – глава ОГТСУ

Фізичний транзит газу через точку входу в ГТС України — газо-вимірювальну станцію (ГВС) "Суджа" становить близько 50 млн куб.м на добу, тоді як оплачена потужність – 77,2 млн куб. м на добу, повідомив гендиректор "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

"Ми готові транзитувати обсяги окупованої "Сохранівки" через" Суджу", тобто весь обсяг транзиту – 109,6 млн на добу", – написав він у Facebook.

Як повідомлялося, ОГТСУ оголосив форс-мажор прийому газу для транзиту через окуповану ГВС "Сохранівка", посилаючись на те, що не може здійснювати оперативно-технологічний контроль за компресорною станцією "Новопсков", і запропонував "Газпрому" перенести транзит з цієї точки входу на ГВС "Суджа", проте російська компанія відмовилася.

Макогон зазначив, що загальна Технічна потужність "Суджі" – 244 млн куб.м. "тобто через" Суджу "можуть пройти не тільки обсяги наявного транзиту (109,6 млн), а й майже весь обсяг "Північного потоку-1" (155 млн на добу)".

Глава ОГТСУ зауважив, що Україна має можливість транзитувати достатні обсяги газу в ЄС до моменту введення Євросоюзом повного ембарго на російський газ. "Для України транзит — це гарантія того, що ворог не буде цілеспрямовано знищувати нашу ГТС (газотранспортну систему), яка використовується і для транспортування газу нашим споживачам", – наголосив він.

Він розповів, що "Газпром" відмовляється від запропонованих цивілізованих механізмів вирішення ситуацій форс-мажору, навіть передбачених у чинному контракті, — перенесення транзиту на іншу точку.

"Втрата контролю над об'єктами ГТС і факти крадіжки транзитного газу на тимчасово окупованих територіях стали причиною оголошення форс-мажору по точці "Сохранівка". Влада т. зв. ЛНР самостійно відновила роботу Луганської ТЕС, яка щодня споживає майже 1 млн куб.м газу. Звичайно, за цей газ ніхто не буде розраховуватися, а це понад 1 млн дол. на добу", — зазначив голова ОГТСУ.

Він припустив, що у Росії були плани відтворити в Україні махінацію, яка була реалізована в Молдові. "Коли влада т. зв. ПМР відбирала для своїх потреб газ (зокрема, для Молдовської ГРЕС), а вартість цього газу записувалася на Молдову (це вже борг в 7,5 млрд дол.)", – пояснив Макогон.

Як повідомлялося, "Газпром" цієї суботи знизив заявку на транзит газу через ГВС "Суджа" до 45,7 млн куб.м з 63,7 млн. кум. м у п'ятницю, а на неділю вона зменшилася до 44,7 млн куб. м.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.