Главная Украина НБУ вдвічі знизив ліміт на зняття готівкової валюти за кордоном – до 50 тис. грн

НБУ вдвічі знизив ліміт на зняття готівкової валюти за кордоном – до 50 тис. грн

НБУ вдвічі знизив ліміт на зняття готівкової валюти за кордоном – до 50 тис. грн

Національний банк України (НБУ) вдвічі знизив щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків, відкритих в українських банках, — до 50 тис. грн зі 100 тис. грн напередодні, повідомила пресслужба регулятора в п'ятницю.

Відповідні зміни схвалено постановою правління НБУ №102 від 20 травня, яка розміщена на сайті центробанку та набуває чинності з 21 травня.

Згідно з повідомленням регулятора, зниження ліміту дасть змогу знизити ризики непродуктивного відтоку капіталу, зменшити можливості для спекуляцій та обходу валютних обмежень, а отже – захистити міжнародні резерви України.

Водночас із валютних рахунків, відкритих в українських банках, громадяни й надалі зможуть знімати за кордоном готівку в межах щоденного ліміту 100 тис. грн, уточнив НБУ.

Крім того, зміни не стосуються використання платіжних карток за кордоном для розрахунків із метою оплати вартості товарів, робіт та послуг – більшість із них можна й надалі здійснювати без обмежень.

Своєю постановою НБУ також заборонив банкам здійснювати операції, що порушують упроваджені центробанком обмеження або сприяють їх обходу.

Водночас банкам тимчасово заборонено переказувати кошти з метою надання кредитів нерезидентам (крім фінансових установ), надавати кредити юрособам у нацвалюті для погашення кредитів в інвалюті, а також змінювати валюту виконання кредитних договорів, укладених з юрособами (крім банків), з інвалюти на гривню.

Відповідні зміни також мають на меті обмежити можливості непродуктивного відтоку капіталу та зберегти золотовалютні резерви на достатніх рівнях, уточнив регулятор.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.