Главная Украина Канада поки що залишається єдиною країною, яка виділила кошти Україні через спецрахунок МВФ, — фонд

Канада поки що залишається єдиною країною, яка виділила кошти Україні через спецрахунок МВФ, — фонд

Канада поки що залишається єдиною країною, яка виділила кошти Україні через спецрахунок МВФ, — фонд

Канада, яка заклала до свого наступного бюджету 1 млрд канадських доларів (близько $780 млн за поточним курсом) фінансової підтримки Україні, поки що залишається єдиною країною, яка має намір для спрямування цієї допомоги скористатися спеціальним рахунком, адміністрованим Міжнародним валютним фондом (МВФ).

"Рахунок дає змогу донорам спрямовувати подальшу підтримку Україні захищеним способом, кредитами чи грантами, використовуючи нашу фідуціарну інфраструктуру. Канада заклала мільярд у свій майбутній бюджет. Наразі я не знаю про інші обіцянки чи зобов'язання. Ми триматимемо вас у курсі", – сказав представник МВФ Джеррі Райс (Gerry Rice) на традиційному брифінгу у Вашингтоні в четвер.

Відповідаючи на запитання про рекомендації фонду щодо обмінного курсу, зокрема доцільності коригувати обрану на початку війни політику фіксованого курсу, представник МВФ відповів, що йому "не відомі якісь конкретні рекомендації, які ми давали щодо коригування наразі".

Райс також повідомив, що фонд залишається у дуже тісному зв'язку з владою України, майже щоденною, зокрема, кілька днів тому була чергова розмова між директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою та президентом України Володимиром Зеленським.

Як повідомлялося, Національний банк 24 лютого призупинив роботу валютного ринку України, крім продажу валюти, та зафіксував курс на рівні офіційного на той день – 29,2549 грн/$1, що призвело до появи чорного ринку, на якому в перші дні курс сягав 39-40 грн/$1. Згодом регулятор дозволив продаж валюти у відділеннях, які є під загрозою захоплення окупантами, за рішенням їхнього керівництва.

Наступний крок щодо лібералізації НБУ зробив з 15 квітня, коли надав банкам та небанківським фінустановам право продавати готівкову валюту на всій території країни за курсом, не вищим за "офіційний плюс 10%", проте в межах обсягу придбаної валюти. У результаті багато банків задекларували можливість продажу валюти за максимально можливим курсом 32,17-32,18 грн/$1 і водночас підняли курс купівлі ближче до курсу продажу. Водночас вільно офіційно купити готівкову валюту, за інформацією учасників ринку, дуже складно. Однак "чорний" ринок відреагував невеликим зміцненням гривні, в результаті чого курс долара на ньому був вищим лише приблизно на 2%. Зараз ця різниця збільшилася приблизно до 14%.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.