Главная Политика Італія передала ООН план миру для України — ЗМІ

Італія передала ООН план миру для України — ЗМІ

Італія передала ООН план миру для України — ЗМІ

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо представив Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу план миру для України, що включає чотири етапи: припинення вогню, можливий нейтралітет України, територіальні питання, зокрема Криму та Донбасу, та новий пакт про європейську та міжнародну безпеку, повідомляє La Repubblica.

"Якщо правда, що війна — це провал дипломатії, правда також і те, що саме дипломатія може покласти край війнам. Рано чи пізно вони всі закінчуються, і ми маємо бути готові з планами на післявоєнний період", — наводить слова Ді Майо La Repubblica в четвер.

Видання зазначає, що перший крок – це припинення вогню, про яке потрібно домовитись під час бойових дій.

"За італійською пропозицією, припинення вогню має супроводжуватися механізмами нагляду та демілітаризацією лінії фронту, щоб обговорити відкриті питання та підготувати ґрунт для остаточного припинення бойових дій", — йдеться у статті.

Другий етап пов'язаний із багатосторонніми переговорами про майбутній міжнародний статус України і, зокрема, про можливу умову нейтралітету Києва, забезпечену міжнародною політичною "гарантією".

"Третій пункт, "найгарячіший" з дипломатичного погляду, стосується визначення двосторонньої угоди між Росією та Україною з територіальних питань, знову ж таки після міжнародного посередництва. Центральними, очевидно, є Крим та Донбас", — повідомляє видання.

У пакті, як передбачає план, мають бути вирішені спори про міжнародно визнані кордони, суверенітет, територіальний контроль, законодавчі та конституційні положення цих областей, політичні заходи самоврядування. І включно з мовними та культурними правами, вільним пересуванням людей, товарів, капіталу та послуг, збереженням історичної спадщини та певними положеннями щодо перегляду в часі", — пояснюється у статті.

На четвертому етапі пропонується нова багатостороння угода про мир та безпеку в Європі в контексті ОБСЄ та політики сусідства Європейського Союзу.

"У цих рамках пропонується визначити низку пріоритетів: стратегічна стабільність, роззброєння та контроль над озброєннями, запобігання конфліктам та заходи зі зміцнення довіри. Крім того, предметом посередництва є визначення дуже делікатного післявоєнного аспекту: виведення російських військ з окупованих територій. Метою є принаймні повернути їх до статус-кво до 24 лютого 2022 року, дати вторгнення за наказом Путіна", — зазначає La Reppublica.

 

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.