Главная Политика Молдова дотримується нейтралітету і вимагає виведення російських військ із Придністров’я

Молдова дотримується нейтралітету і вимагає виведення російських військ із Придністров’я

Молдова дотримується нейтралітету і вимагає виведення російських військ із Придністров’я

Молдова виступає за врегулювання придністровського конфлікту дипломатичними засобами, загрози втягування у збройний конфлікт немає, проте закликає міжнародну спільноту підтримати її вимоги щодо виведення російських військ із цієї території, заявила президент Молдови Майя Санду.

"Ми розглядаємо різні можливі сценарії, вживаємо всіх заходів безпеки. Молдова є нейтральною країною, її нейтралітет закріплений в Конституції та підтримується більшістю наших громадян. Ми маємо намір дотримувати і надалі нейтралітет. Одночасно для дотримання нейтралітету ми просимо міжнародну спільноту підтримати наші вимоги виведення російських військ із території Молдови", — сказала Санду, під час виступу в середу в Європейському парламенті.

Вона наголосила, що "Молдова виступає за врегулювання придністровського конфлікту виключно мирним шляхом, дипломатичними засобами".

"Ми продовжимо переговори для вирішення цієї проблеми за столом переговорів, у рамках міжнародно визнаних кордонів Молдови, за дотримання нейтралітету та суверенітету країни", — сказала Санду.

Крім того, президент розповіла про процес європейської інтеграції країни, попросивши депутатів Європарламенту "стати послами Молдови у своїх країнах, сприяти тому, щоб Молдова отримала найближчим часом статус кандидата у члени ЄС". Вона наголосила, що подання 3 березня заявки Молдови на членство в ЄС є "висловленням народу Молдови, який прагне стати частиною європейської родини".

Торкаючись війни в сусідній республіці, Санду знову висловилася за територіальну цілісність України, закликала до припинення вогню.

У свою чергу голова Європарламенту Роберта Метсола заявила, що ЄС продовжить надавати Молдові підтримку політично та фінансово.

Вона також висловила вдячність Молдові та її громадянам за допомогу українським біженцям, прийнявши у своїх будинках 90 тис. із них.

"Ми готові виявити таку ж солідарність з вашою країною. Ми готові підтримати Молдову і щодо заявки на набуття статусу кандидата в ЄС", — додала Метсола.

За її словами, "ЄС має надіслати чіткий і твердий політичний сигнал про визнання європейських устремлінь Молдови, та її зусиль у виконанні ключових реформ, що наближають республіку дедалі ближче до нас".

Заява голови Європарламенту та виступ президента Молдови в Європарламенті транслювалися на сторінці Санду у соціальних мережах.

 

 

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.