Главная Украина БЕБ заарештувало 12,4 млрд грн російського олігарха в Альфа-Банку

БЕБ заарештувало 12,4 млрд грн російського олігарха в Альфа-Банку

БЕБ заарештувало 12,4 млрд грн російського олігарха в Альфа-Банку

Бюро економічної безпеки (БЕБ) України та Офіс генерального прокурора забезпечили накладення арешту на активи кіпрських компаній на суму понад 12,4 млрд грн, що знаходяться на рахунках Альфа-Банку (Київ), бенефіціарами якого є російський олігарх та російські бізнесмени.

Як повідомила пресслужба БЕБ, російський олігарх і бізнесмени через підконтрольні кіпрські компанії і банківську установу, що їм належить, до війни і під час збройної агресії Росії проти України, легалізували активи цих компаній на загальну суму 1,1 млрд грн.

"Використовуючи схему з фіктивними угодами, російський олігарх із бізнесменами намагалися уникнути можливих негативних наслідків у вигляді накладання санкцій та примусового вилучення прав власності, передбачених законодавством України. Надалі вони вивели частину активів із банківської системи України", – йдеться в повідомленні.

Детективи БЕБ також встановили, що підприємство-нерезидент використовує рахунок у цінних паперах, відкритий у фінансовій установі та вважають, що цінні папери, що знаходяться на рахунку, придбані шляхом використання фіктивних угод, відповідно є речовими доказами.

Досудове розслідування триває, зазначила пресслужба.

Як повідомлялося, БЕБ та Офіс генерального прокурора наприкінці квітня повідомили про накладення арешту на активи кіпрських компаній на суму понад 469 млн грн, що знаходяться на рахунках Альфа-Банку. БЕБ обвинуватило співвласників банку, що вони напередодні та під час збройної агресії РФ проти України організували проведення фіноперацій, спрямованих на легалізацію активів зазначених компаній на суму понад 1 млрд грн та їх подальше виведення з банківської системи в Україні.

У свою чергу банк наголосив, що працює в штатному режимі, управління ним здійснює правління та наглядова рада.

Як повідомлялося, НБУ в квітні погодив болгарського ексміністра фінансів, виконавчого директора Групи фінансових ринків Лондонської школи економіки та технічного радника Єврокомісії Симеона Дянкова на посаду довіреної особи Альфа-Банку (Київ), якій буде повністю передано право голосу за акціями підсанкційних акціонерів банку, чия репутація була визнана не бездоганною. Дянков отримає також право будь-яким чином брати участь в управлінні банку і, за погодженням з НБУ, брати участь у загальних зборах і розглядати звіт наглядової ради банку.

Раніше, у березні, НБУ визнав акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана (32,86%), Германа Хана (20,97%), Олексія Кузьмичова (16,32%) та Петра Авена (12,4018%), що втратили бездоганну ділову репутацію. і позбавив їх права голосу банку.

Альфа-Банк (Київ), за даними Нацбанку України, на 1 березня 2022 року за розміром загальних активів посідав 5-е місце (123,77 млрд грн) серед 69 банків, що діють в країні.

 

 

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.