Главная Политика Нова президент Угорщини засудила агресію РФ та підтримала вступ України до ЄС

Нова президент Угорщини засудила агресію РФ та підтримала вступ України до ЄС

Нова президент Угорщини засудила агресію РФ та підтримала вступ України до ЄС

Нова президент Угорщини Каталін Новак під час церемонії інавгурації в суботу озвучила позицію щодо війни РФ проти України, в якій заявила про підтримку євроінтеграції України та засудила російську агресію, пише у суботу "Європейська правда" з посиланням на Tele.

Як зазначається в повідомленні, Новак назвала 10 пунктів, у яких викладено позицію щодо російського вторгнення та ставлення до України. "Ми засуджуємо путінську агресію, збройний напад на суверенну державу. Ми назавжди скажемо "ні" всім зусиллям відновити Радянський Союз… Ми вимагаємо розслідування та покарання воєнних злочинів. Ми не нейтральні, ми на боці безневинних жертв та правди… Ми підтримуємо вступ України до ЄС", — сказала вона.

Глава Угорської держави також заявила про наміри Угорщини виконувати свої зобов'язання в рамках ЄС і НАТО, "але якщо цього вимагатимуть угорські інтереси, ми скажемо "ні". Крім того, за її словами, угорська сторона, як і раніше, наполягає на забезпеченні прав угорців, які мешкають в Україні.

Також Новак заявила, що Угорщина "готова жертвувати заради миру і не перешкоджатиме допомозі наших союзників, але ми не погодимося на рішення, які вимагатимуть від угорців більше жертв, ніж шкода, яку вони завдають російському агресору".

Крім того, вона заявила про готовність Угорщини виступити посередником між воюючими сторонами.

За даними видання, 44-річна Новак стала першою жінкою-президентом Угорщини, а також наймолодшим президентом з усіх країн Євросоюзу. Вона замінила на посаді Яноша Адера, який пішов з посади, після завершення другого терміну.

Новак обіймала посаду заступника лідера "Фідес" Віктора Орбана і була міністром у справах сім'ї, яка відповідала за програму економічної підтримки середнього класу, включно з субсидіями на житло, державні кредити на житло та зниження податків.

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.