Главная Политика Росія хоче перевести контракти на оплату газу в рублях, щоб уникнути застосування «іранської моделі» санкцій — Зеркаль

Росія хоче перевести контракти на оплату газу в рублях, щоб уникнути застосування «іранської моделі» санкцій — Зеркаль

Росія хоче перевести контракти на оплату газу в рублях, щоб уникнути застосування «іранської моделі» санкцій — Зеркаль

Спроби РФ перевести контракти на оплату газу в рублях передбачають уникнення можливого застосування "іранської моделі" санкцій, повідомила радник міністра енергетики України Лана Зеркаль.

"Це не про Газпромбанк – це про систему платежів загалом. Вони хвилюються про те, що гроші можуть не надійти до Росії, а будуть накопичені десь на рахунках. Ми зараз пропонуємо впровадження "іранської моделі" санкцій, коли газ постачається, а гроші тримаються на рахунках у ЄС. За нинішньої системи контрактів, яка прописана, покупець повинен просто перерахувати кошти, і це вважається оплатою за продукт, у даному випадку газ", — сказала вона в інтерв'ю "Радіо НВ" у суботу.

За словами Зеркаль, РФ хоче змінити цю систему з метою, щоб моментом розрахунку вважалося саме конвертування валюти в рублі на рахунку ГПБ.

"Тобто, це суттєва зміна контрактних умов, яка не дозволить тоді застосувати "іранську модель" санкцій. Росіяни розраховують, що у них це пройде, і вони зможуть шантажем змусити всіх перейти на іншу систему розрахунків", — пояснила вона.

Як повідомлялося, Україна пропонує застосувати "іранську модель" санкцій щодо транспортованого до Європи трубопроводами газу, яка передбачає, що оплата за ресурс зберігатиметься на спеціальних рахунках, поки Росія не припинить військову агресію в Україні і не відшкодує завдані втрати.

Згідно з підписаним 31 березня 2022 року указом "Про спеціальний порядок виконання іноземними покупцями зобов'язань перед російськими постачальниками природного газу", оплата російського трубопровідного газу, що поставляється після 1 квітня певним закордонним контрагентам, повинна здійснюватися виключно у рублях.

Джерело: https://youtu.be/oR2IuXg2q20

 

 

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.