Главная Политика Кремль не намагається відтворити імперію, а хоче «переграти» знову поворотні моменти історії — Єрмак

Кремль не намагається відтворити імперію, а хоче «переграти» знову поворотні моменти історії — Єрмак

Кремль не намагається відтворити імперію, а хоче «переграти» знову поворотні моменти історії — Єрмак

Кремль не намагається відтворити імперію, а хоче "переграти" заново поворотні моменти історії та скасувати чи компенсувати незадовільні для себе події з політичної історії, написав глава Офісу президента Андрій Єрмак у колонці для американського щотижневого журналу "Time".

Він висловив упевненість у тому, що Москва свідомо обрала шлях архаїзації міжнародних відносин, віддавши перевагу шляху послідовного заперечення верховенства міжнародного права над національним, систематичних порушень угод та виходу з будь-яких правил, що суперечать її агресивним амбіціям.

"Вона вирішила зруйнувати міжнародні органи — все це ознаки прагнення замінити верховенство закону правом сили", — наголосив Єрмак, додавши, що "російський режим не самотній у цьому прагненні, і як далеко вони (соратники – ІФ) зайдуть – це ключове питання".

За словами голови ОП, до 2014 року серед деяких експертів була популярна думка, що Росія розраховує на другу "Ялту" в сенсі переділу миру по блоках.

"Однак зараз Росія не в змозі створити впливові міжнародні органи, і всі подібні зусилля під егідою Москви мають суто інструментальний характер. Проте Кремль також не хоче ставати молодшим партнером у міжнародних організаціях", — зазначив він.

Як упевнений Єрмак, цілі Росії сягають далекого минулого, ще в доблокову епоху Віденського конгресу.

"Європейський концерт, як прообраз світового концерту, виконання музики, обраної великими державами, — концепція дуже приваблива для Росії. Адже її керівництво, як і раніше, керується принципами Священного союзу (Союзу трьох імператорів) і використовує "легітимність" для відмови націям у праві на самовизначення та незалежну зовнішню політику. Як і Романови", — пише голова ОП.

При цьому, зазначає Єрмак, Кремль не намагається відтворити імперію, але бажає переграти поворотні моменти історії.

"Цьогорічний російський режим не реставратор. Не треба відтворювати ні імперію Романових, ні СРСР. Це не відновлення імперії, а створення фантазії, заснованої на реальних подіях, як це робить Голлівуд. Це спроба переграти поворотні моменти історії та скасувати або компенсувати незадовільні результати, включно з Карибською кризою, демонтажем радянського блоку та подальшим розширенням НАТО. Кремль давно і успішно це робить", — резюмував він.

Джерело: https://time.com/6171833/ukraine-global-system-failed/

 

 

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.