Главная Украина Дослідження: Війна змінила поведінку роботодавців і здобувачів, на ринку праці України — нові тенденції

Дослідження: Війна змінила поведінку роботодавців і здобувачів, на ринку праці України — нові тенденції

Дослідження: Війна змінила поведінку роботодавців і здобувачів, на ринку праці України — нові тенденції

Війна послужила причиною появи нових тенденцій ринку праці і змін у поведінці як роботодавців, так і шукачів, наголошується в аналітичному огляді ринку праці воєнного часу, підготовленому експертно-аналітичним центром кадрового порталу grc.ua.

За даними огляду, позитивна динаміка ринку праці поки що незначна, що пояснюється кризою на ринку праці — найпотужнішою за останні 10 років.

Відзначається, що війна змусила бізнес скорочувати і оптимізувати свою діяльність, частина компаній припинила існування. Українські фахівці, які втратили роботу через переїзд в інші міста або через скорочення чи звільнення, активно шукають роботу, проте попит тут значно перевищує пропозицію.

У квітні відкритих вакансій загалом в Україні в 20 разів менше, ніж у довоєнний період. У пріоритеті українських компаній — збереження та підтримка наявних працівників. Вакансії відкриваються переважно на позиції співробітників, що виїхали, також підприємства після релокації шукають працівників на новому місці. Водночас є частка компаній, які відкривають нові робочі місця.

Опитування grc.ua, проведене серед компаній різних секторів економіки, засвідчило, що в березні наймали співробітників тільки 18,7% компаній. У квітні таких компаній стало більше.

Негативні наслідки кризи на ринку праці, згідно з даними дослідження, відчувають більше працівники, ніж роботодавці. Компанії оптимізують витрати, скорочують заробітні плати і бонуси або взагалі звільняють співробітників. Отже, конкуренція серед пошуковиків зростає. У роботодавців, у свою чергу, з'являється більший вибір фахівців на свої вакансії, ринок праці перетворюється "в ринок роботодавця".

Дослідження показало, що з початком війни переважна більшість компаній (78%), на жаль, зробили непопулярні заходи щодо своїх співробітників. Чверть опитаних не виплатили заробітну плату. Звільнили або скоротили працівників 16,5% компаній, що брали участь в огляді, а 10% підприємств відправили співробітників у відпустку за свій рахунок. Водночас чверть опитаних респондентів серед співробітників якщо і працює, отримує неповну виплату заробітної плати. Більше респондентів відповіло, що їм скоротили заробітну плату більше ніж на 30%.

Найбільше постраждали від війни сфера послуг (салони краси, спортивні клуби, кафе, ресторани, готелі тощо), наука і освіта, юристи, автомобільний бізнес, домашній персонал, фахівці в сфері безпеки, а також фахівці з інсталяції та сервісу. У квітні в кожній з цих сфер було розміщено менше 1% вакансій всіх розміщених на сайті grc.ua.

Найбільше пропозицій роботи зараз у сфері ІТ, у продажах та ритейлі, у сфері маркетинг, реклама та PR. Трохи менше нових вакансій, але в десятці лідерів — пропозиції для робочого персоналу, в сфері транспорту і логістики, будівництва, медицини і фармацевтики.

В умовах високої конкуренції і вкрай низької кількості вакансій, сьогодні простежується ще одна нова тенденція в поведінці пошуковиків. Фахівці почали пропонувати свої кандидатури на вакансії нижче свого звичного рівня кваліфікації. Наприклад, якщо до війни в категорії топ-менеджмент було досить багато пропозицій роботи, то сьогодні керівники і директори не надто затребувані. Для них у квітні було відкрито 1,7% всіх актуальних вакансій. На позиції middle рівня в умовах дефіциту роботи стали відгукуватися топові фахівці.

Проблема працевлаштування стоїть гостро для багатьох українців. Рівень безробіття сьогодні дуже високий, при цьому українці намагаються працевлаштуватися насамперед з метою отримання заробітної плати. Війна змусила український бізнес скорочувати зарплати і бонуси. Новим співробітникам роботодавці зараз пропонують нижчу заробітну плату. Порівняно з середньою заробітною платою в першій половині лютого 2022 року, тобто з довоєнним періодом, актуальна середня заробітна плата знизилася на 10%.

Згідно з оглядом, доволі високий показник середньої заробітної плати (18 700 грн) пояснюється тим, що в структурі актуальних пропозицій роботи чверть займають вакансії для ІТ-фахівців, де зарплати зазвичай вище, ніж у інших фахівців. Крім айтішників у п'ятірці професійних сфер з високими зарплатами також топ-менеджери, фахівці сфери маркетингу, реклами та PR, фахівці сфери будівництва та видобутку сировини.

У п'ятірку професій з низькими зарплатами в квітні увійшли менеджери з персоналу (15 500 грн), фахівці сфери медицини, фармацевтики (14 900 грн), HoReCa (14 000 грн). Найнижчі зарплати в квітні пропонують в середньому в сільському господарстві (13 300 грн) і в автомобільному бізнесі (11 000 грн).

Оставьте комментарий

Your email address will not be published.